Anlaşmalı boşanma davası ne kadar sürer? Çekişmeli boşanma davası ne kadar sürer? Yargıtay ve İstinaf süreleri ne kadardır?

 

    Boşanma davaları, ülkemizde oldukça uzun yıllar sürebilmektedir. Bu süreci kısaltmak ve en aza indirmek için boşanma avukatı ile birlikte hareket etmeniz her zaman daha sağlıklı olacaktır. Bu sürecin takibinde ve her aşamada yaşadığınız sıkıntılarla ilgili danışmak için randevu alarak ofisimize gelebilirsiniz.

 

    Anlaşmalı Boşanma Davaları Ne Kadar Sürer?

 

    Anlaşmalı boşanma davalarında eşler birlikte başvuru yaparak davayı açmaktadırlar. Ya da boşanma avukatı aracılığıyla da dava açılabilmektedir. Anlaşmalı boşanma davaları oldukça kısa süren boşanma davalarıdır. Diğer davalarla kıyaslandığında bazen 2-3 gün içerisinde dahi bitebilmektedir. Genellikle mahkemelerin yoğunluğuna bağlı olarak değişmekle birlikte 1 ile 3 ay arasında değişmektedir.

 

    Taraflar yaptıkları ya da boşanma avukatı ile birlikte hazırladıkları anlaşmalı boşanma protokolü  ve dava dilekçesi ile birlikte mahkemeye başvurarak duruşma gününü hemen alabilirler. Bazı küçük yerlerde çok daha kısa sürede duruşma günü verilebilirken daha büyük şehirlerde bu süre uzamaktadır. Ancak anlaşmalı boşanma davalarında sürenin uzamaması ya da davanın reddedilmemesi için protokolün dikkatli hazırlanması gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma protokolünde yazılacak olan koşullar kanuna, anayasaya, kamu düzenine aykırı olmamalıdır.

 

    Anlaşmalı boşanma davası açıldıktan ve karar verildikten sonra gerekçeli karar yazılmaktadır. Tarafların hemen gerekçeli kararı almaları ve istinaf/temyiz başvurularından feragat etmeleri ise süreci hızlandıracaktır.

 

    Çekişmeli Boşanma Davaları Ne Kadar Sürer?

 

    Anlaşmalı boşanma haricinde açılmış olan diğer boşanma sebeplerinin tamamı çekişmeli boşanma olmaktadır. Bu davalar aksi bir durum olmadığı sürece yerel mahkemede 8-12 ay arasında sürmektedir. Ancak bu süreç hakim değişikliği, delillerim toplanması, tanıkların dinlenmesi vs. gibi işlem ve durumlara göre artabilmektedir.

 

    Çekişmeli boşanma davalarına ilişkin süreçleri ayrıntılı olarak daha önceki yazılarımızda da belirtilmiştir. Çekişmeli boşanma davaları çok daha uzun süren davalar olduğu için taraflar oldukça yıpranmaktadır. Anlaşmalı boşanma davaları daha kısa sürmekte ve taraflar için daha az stresli olmaktadır.

    İstinaf (Bölge Adliye Mahkemesi) İncelemesi Ne Kadar Sürer?

    Boşanma davalarında yerel mahkeme tarafından beğenilmeyen kararlar için öncelikle istinaf kanun yoluna başvurulması zorunludur. Taraflar yerel mahkemenin vermiş olduğu kararı beğenmezlerse Bölge Adliye Mahkemesine başvuru yapabilirler. Bu mahkemelerde dosyanın incelenmesi ise 1 (bir) yılı dahi bulabilmektedir. Bölge Adliye Mahkemeleri tarafından verilen kararlara da temyiz yoluna başvurulabilmektedir. Süreci yanlış değerlendirmemek ve yanlış işlem yapmamak için boşanma avukatı  ile iletişime geçmelisiniz.

 

    Temyiz (Yargıtay) İncelemesi Ne Kadar Sürer?

 

    Boşanma davalarında, Bölge Adliye Mahkemesi tarafından verilen kararlara karşı temyiz yolu açıktır. Süresi içerisinde verilecek temyiz dilekçesi ile dosya Yargıtay ilgili Hukuk Dairesine gönderilmektedir. Yargıtay'dan dosyanın dönüşü ise 1-2 yıl arasında değişmektedir.

 

    Boşanma davalarında izlenecek süreç ve dava süresi ile ilgili Eskişehir'de boşanma davası ile ilgilenen bir avukat ile iletişime geçerek daha ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.
 

"Boşanma Davaları Ne Kadar Sürer" adlı makalenin tüm hakları yazarı Av. Eda Yıldırım İlhan'a aittir ve makale, yazarı tarafından (http://www.edayildirimilhan.av.tr) internet sitesinde yayınlanmıştır. Söz konusu bu makalenin bütünü yazarının izni olmaksızın çoğaltılamaz, Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun olarak makaleye atıf yapılmak suretiyle alıntı yapılabilir.

    Makalelere Göz Atın

Avukat Eda Yıldırım İlhan

Eskişehir'de ticaret, şirketler ve sözleşmeler hukuku, iş ve sosyal güvenlik hukuku, aile hukuku, miras hukuku, sigorta hukuku, gayrimenkul hukuku, icra ve iflas hukuku, idare ve vergi hukuku, tüketici hakları hukuku alanlarında şahıs ve şirketlere kurumsal olarak avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermektedir.


Yayınlama