Çekişmeli olarak açılan boşanma davasının anlaşmalı boşanmaya çevrilmesi mümkün müdür? Boşanma sebepleri nelerdir?

 

Boşanma davaları çekişmeli ve anlaşmalı olarak açılabilmektedir. Çekişmeli boşanma davası ile ilgili daha önceki yazılarımızı okuyarak ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz. Aynı şekilde anlaşmalı boşanma davası ile ilgili daha önceki yazılarımızı okuyarak ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz. Bu yazımızda boşanma davasının çekişmeli olarak açılmasının ardından tarafların anlaşması sonucunda anlaşmalı boşanmaya çevrilmesine değineceğiz.

 

Çekişmeli Boşanma Nedir?

Daha önceki yazılarımızda da açıkça beyan ettiğimiz üzere çekişmeli boşanma davası birçok sebeple açılabilmektedir. Türk Medeni Kanunu'nda yazılı boşanma sebepleri şu şekildedir;

1. Zina,

2. Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış,

3. Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme,

4. Terk,

5. Akıl hastalığı,

6. Evlilik birliğinin sarsılması (anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davası olarak açılabilmektedir).

 

İlk beş boşanma sebebi özel boşanma sebepleridir. Ancak bu şekilde açılan boşanma davalarının da anlaşmalı boşanma davasına çevrilmesi mümkündür.

 

Çekişmeli Açılan Boşanma Davasının Anlaşmalı Boşanmaya Çevrilmesi

Anlaşmalı boşanma davası tarafların boşanma, velayet, nafaka, tazminat, mal paylaşımı gibi hususlarda anlaşmasıdır. Taraflar bu hususlardan biri konusunda anlaşamadığı takdirde boşanma davasının anlaşmalı olarak açılabilmesi mümkün olmamaktadır. Bu durumda boşanma davası çekişmeli olarak açılacaktır. Anlaşmalı boşanma davası açmak taraflar için her zaman daha az yıpratıcıdır. Zira anlaşmalı boşanma davası oldukça kısa sürede sonuçlanabilmekte iken çekişmeli boşanma davası çok uzun yıllar sürebilmektedir. Taraflar bazen bu sebeplerle bazen de çekişmeli boşanma davası açıldıktan sonra anlaşma yapabilmektedir. Bu durumda davanın çekişmeli olarak açılmasının bir önemi olmamaktadır. Anlaşmalı boşanma için protokol hazırlanarak çekişmeli olarak açılan boşanma davasına sunulduğunda dava anlaşmalı olarak sonuçlanacaktır.

 

Anlaşmalı boşanma davası için tarafların evlilik birliğinin en az 1 yıl sürmüş olması gerekmektedir. Tarafların en başta anlaşmaya varamaması durumunda açılan çekişmeli boşanmanın anlaşmalı boşanmaya çevrilmesi mümkündür. Ancak taraflar sırf sürecin uzamaması amacıyla haklarından feragat ederek çekişmeli boşanmayı anlaşmalı boşanmaya çevirirlerse mağdur olabileceklerdir. Bu sebeple tüm süreç ve yasal haklarla ilgili olarak boşanma davasına bakan bir avukattan destek alınması her zaman daha sağlıklı olacaktır.

"Çekişmeli Boşanmanın Anlaşmalı Boşanmaya Çevrilmesi" adlı makalenin tüm hakları yazarı Av. Eda Yıldırım İlhan'a aittir ve makale, yazarı tarafından (http://www.edayildirimilhan.av.tr) internet sitesinde yayınlanmıştır. Söz konusu bu makalenin bütünü yazarının izni olmaksızın çoğaltılamaz, Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun olarak makaleye atıf yapılmak suretiyle alıntı yapılabilir.

    Makalelere Göz Atın

Avukat Eda Yıldırım İlhan

Eskişehir'de ticaret, şirketler ve sözleşmeler hukuku, iş ve sosyal güvenlik hukuku, aile hukuku, miras hukuku, sigorta hukuku, gayrimenkul hukuku, icra ve iflas hukuku, idare ve vergi hukuku, tüketici hakları hukuku alanlarında şahıs ve şirketlere kurumsal olarak avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermektedir.


Yayınlama