Eskişehir Avukat - Bize Ulaşın: 0541 332 35 95 - Gökmeydan Mh. Nilgün Sk. Uzun Ap. 122/10 Odunpazarı/Eskişehir

2022 Boşanma Davası Ücreti

2022 Boşanma Davası Ücreti

 

Boşanma davalarına ilişkin ücretlendirmelerle ilgili daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz üzere davanın açılacağı şehir, boşanma davasının niteliği, ne kadar süreceği, avukatın belirleyeceği miktarlara göre değişiklik göstermektedir. Ancak önemli olan anlaşmalı ya da çekişmeli olsun boşanma davası ücreti Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi ile düzenlenen vekalet ücretlerinden daha düşük olamayacaktır.

 

Anlaşmalı boşanma davalarında taraflar boşanma ve ferilerine ilişkin tüm konularda anlaşırlar. Yani taraflar boşanma, velayet, kişisel ilişki, nafaka, maddi ve manevi tazminat, ortak mallar, ziynetler ve kişisel eşyalar gibi hususlarda anlaşırlar. Ancak çekişmeli boşanma davalarında taraflar bu hususlardan bir veya birden fazlasında anlaşamazlar ve çekişmeli olarak dava görülür. Anlaşmalı boşanma davası açabilmek için tarafların en az bir yıl evli kalmış olmaları gerekmektedir. Çekişmeli boşanma davası için böyle bir şart yoktur taraflar 1 saat dahi evli kalmış olsalar boşanma davası açabilmektedirler. Çekişmeli boşanma davaları birçok sebeple açılabilmektedir. Bu sebepleri daha önceki yazılarımızda ayrıntılı olarak açıklamıştık.

 

Boşanma davası ücreti de davanın anlaşmalı boşanma davası mı yoksa çekişmeli boşanma davası mı olduğuna göre dahi değişmektedir. Zira anlaşmalı boşanma davası oldukça kısa sürmekte iken çekişmeli boşanma davası seneler sürebilmektedir. Ayrıca boşanma davasının açıldığı şehir dahi ücreti değiştirebilmektedir.

 

2022 Boşanma Davası Vekalet Ücreti

Boşanma davalarına bakmakla görevli mahkeme Aile Mahkemesi'dir. Eskişehir'de de halihazırda 5 adet Aile Mahkemesi bulunmaktadır. Anlaşmalı boşanma davası, çekişmeli boşanma davası Eskişehir Aile Mahkemelerinde açılmaktadır. Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'nde (AAÜT) Aile mahkemeleri için ayrıca bir ücret belirtilmemiştir. Ancak "Asliye Mahkemelerinde takip edilen davalar için" alt sınır 2022 yılında 5.100,00 TL olarak belirlenmiştir. Aile mahkemeleri ayrıca belirtilmediği için Asliye Mahkemelerinde takip edilen davalar için belirlenen ücret Aile Mahkemesinde de geçerli olacaktır. 2022 yılı boşanma davası ücreti 5.100,00 TL'dir. Ancak ayrıntılı olarak belirttiğimiz üzere ve daha önceki yazılarımızda da yazıldığı üzere avukatlar 5.100,00-TL'den daha aşağı olmamak üzere daha yüksek bir ücret talep edebileceklerdir.

 

2022 Boşanma Davası Ücreti ve Masrafları Ne Kadar?

2022 yılı boşanma davası masrafı ilk açılış için 650,00 TL ile 750,00 TL arasında değişmektedir. Bu masraftan gider avansı artabileceği gibi eksik kalması da gündeme gelebileektir. Yapılacak işlemlere göre ek masraflar çıkabilmektedir. Söz konusu masraflar tamamlanmadığı sürece dosyadan işlem yapılamayacağı için eksikliklerin bir an önce tamamlanması da süreci hızlandıracaktır. Eskişehir boşanma davası için de masraflar avukatı aracılığıyla hesaplanabilecektir.

 

"2022 Boşanma Davası Ücreti" adlı makalenin tüm hakları yazarı Av. Arb. Eda Yıldırım İlhan'a aittir ve makale, yazarı tarafından (https://www.edayildirimilhan.av.tr) internet sitesinde yayınlanmıştır. Söz konusu bu makalenin bütünü yazarının izni olmaksızın çoğaltılamaz, Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun olarak makaleye atıf yapılmak suretiyle alıntı yapılabilir.

+90 541 332 3595