Eskişehir Avukat - Bize Ulaşın: 0541 332 35 95 - Gökmeydan Mh. Nilgün Sk. Uzun Ap. 122/10 Odunpazarı/Eskişehir

Fotoğrafların İnternette İzinsiz Yayınlanması

Fotoğrafların İnternette İzinsiz Yayınlanması


    İnternetin, akıllı telefonların ve sosyal medyanın her geçen gün arttığı günümüzde yaşanılan sıkıntılar da değişmekte ve çoğalmaktadır. Bir çoğumuzun sosyal paylaşım sitelerinde yayınladığı fotoğrafların artmasıyla "fotoğrafların izinsiz kullanılması" da gündeme gelmektedir. 


    Kişilerin fotoğraflarının izinsiz olarak kullanılması ile birlikte ceza hukuku anlamında suç oluşacaktır. Kişisel verilerin hukuka aykırı olarak ele geçirilmesi suçunun oluşması için fotoğrafların kişinin izni dışında ele geçirilmiş ve yayınlanmış olması gerekmektedir. Türk Ceza Kanunu madde 136'da açıkça "kişisel verileri, hukuka aykırı olarak bir başkasına veren, yayan veya ele geçiren kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır." demektedir. Bu durumda yalnızca kişilik haklarının ihlali değil aynı zamanda tazminat davası da söz konusu olmaktadır.


    Fotoğrafların izinsiz kullanılmasına ilişkin bu durum oldukça rahatsız edici olmaktadır. Zira yalnızca arkadaş çevresi ile paylaşılan ya da telefonda saklanan fotoğrafın herkese açık olarak paylaşılması oldukça kötü bir durum olabilmektedir. Belirttiğimiz gibi bir kimsenin fotoğrafının kendisinden izinsiz bir şekilde kullanılması Türk Ceza Kanunu madde 136 kapsamında suç teşkil etmektedir. Başkasına ait fotoğrafın kullanılması ile bu suç oluşmaktadır. Bu suçu işleyen kişi iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.


    Söz konusu suçun işlenmesi durumunda aynı zamanda Türk Ceza Kanunu madde 134 oluşabilmektedir. Bu maddeye göre "Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Gizliliğin görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlal edilmesi halinde, verilecek ceza bir kat artırılır.

Kişilerin özel hayatına ilişkin görüntü veya sesleri hukuka aykırı olarak ifşa eden kimse iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İfşa edilen bu verilerin basıl ve yayın yoluyla yayımlanması halinde de aynı cezaya hükmolunur." denmektedir.


Fotoğrafınızın Sizden İzinsiz Yayınlandığını Gördüğünüzde Hemen!

    Fotoğrafınızın sizden izinsiz yayınlandığını gördüğünüz zaman öncelikle savcılığa suç duyurusunda bulunmalısınız. Daha sonra söz konusu fotoğraflar sizi sıkıntıya sokabilecek ve kaldırılması gereken fotoğraflar ise Sulh Ceza Hakimliğinden kaldırılmasını talep edebilirsiniz. Ayrıca söz konusu fotoğrafların hangi siteden yayınlandığına bakarak o site ile iletişime geçerek kaldırılması için talepte bulunabilirsiniz.

    

    Hukuki olarak hak kaybına uğramamak için bir avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

"Fotoğrafların İnternette İzinsiz Yayınlanması" adlı makalenin tüm hakları yazarı Av. Arb. Eda Yıldırım İlhan'a aittir ve makale, yazarı tarafından (https://www.edayildirimilhan.av.tr) internet sitesinde yayınlanmıştır. Söz konusu bu makalenin bütünü yazarının izni olmaksızın çoğaltılamaz, Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun olarak makaleye atıf yapılmak suretiyle alıntı yapılabilir.

+90 541 332 3595