Eskişehir Avukat - Bize Ulaşın: 0541 332 35 95 - Gökmeydan Mh. Nilgün Sk. Uzun Ap. 122/10 Odunpazarı/Eskişehir

Kapalı Cezaevinden Açık Cezaevine Geçiş Şartları ve Yeni Düzenleme

Kapalı Cezaevinden Açık Cezaevine Geçiş Şartları ve Yeni Düzenleme

    Açık cezaevine geçme şartları hükümlü kişiler ve aileleri tarafından sürekli sorulmaktadır. Kapalı cezaevlerinde kalan hükümlüler cezalarının belirli bir bölümünü kapalı cezaevinde yattıktan sonra aşağıda belirtilecek şartları mevcut ise açık cezaevine geçiş yaparak cezalarının kalanını burada geçirebilirler. Bunun için öncelikle gerekli sürelerin kapalı cezaevinde “iyi halli” olarak geçirilmesi gerekmektedir. Kapalı cezaevinde geçirilmesi gereken zaman içerisinde iyi halli olmayan hükümlülerin açık cezaevine geçişi mümkün olmayacaktır. 

    Kural olarak mahkum olunan cezanın 1/10 ‘unun kapalı cezaevinde geçirilmesi durumunda ve koşullu salıverilmesine 7 veya daha az yıl kalan hükümlülerin açık cezaevine geçme hakları bulunmaktadır.

    01/07/2016 tarihinden önce işlenen suçlarda açık cezaevine geçiş  denetimli serbestlik ve koşullu salıverme 01/07/2016 tarihinden önce işlenmiş ve 671 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında kalan suçlar için ayrı bir açık cezaevine geçiş sistemi düzenlenmiştir.

    Yukarıda bahsi geçen ve KHK kapsamında kalan suçlardan 5 yıldan az hüküm giymiş kişiler iyi halli olduğunun tespiti ile en fazla üç gün içinde açık cezaevine geçiş hakkını kazanacaklardır. Ancak 5 yıldan fazla ceza almış kişilerin açık cezaevine geçişi için cezalarının 1/10’unun yine kapalı cezaevinde geçirilmesi gerekmektedir. 

    Adalet Bakanlığınca hazırlanan "Açık Ceza İnfaz Kurumlarına Ayrılma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yapılan bu değişiklikle yönetmeliğin, "Kapalı kurumdan açık kuruma ayrılacak hükümlüler" başlıklı 6. maddesinde düzenleme yapıldı. Buna göre, daha önce koşullu salıverilmelerine 2 yıl kala kapalı cezaevinden açık cezaevine çıkabilen "nitelikli hırsızlık, yağma, nitelikli yağma, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımını kolaylaştırma" suçlarından hükümlü olan kişiler koşullu salıvermelerine 5 yıl kala açık cezaevine ayrılabileceklerdir. Aynı şekilde koşullu salıverilmelerine 2 yıl kala kapalı cezaevinden açık cezaevine çıkabilen "cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, eşi kasten öldürme, eşi kasten yaralama, eşe karşı eziyet" suçlarından hükümlü olan kişiler de koşullu salıverilmelerine 3 yıl kala kapalı cezaevinden açık cezaevine geçebileceklerdir.

    Kasten işlenen suçlarda hükümlünün aldığı ceza 3 yıl ve üstünde ise, taksirle işlenen suçlarda hükümlünün aldığı ceza 5 yıl ve üstünde ise, mahkemenin hükmettiği cezanın 1/10’unu hükümlü mutlaka kapalı cezaevinde çektikten sonra açık cezaevine ayrılma hakkı kazanır. Cezasının 1/10’nu kapalı cezaevinde geçirme kuralının uygulandığı bazı suçlar aşağıdadır:


    Dolandırıcılık Suçu, Mala Zarar Verme Suçu, Güveni Kötüye Kullanma Suçu, Bedelsiz Senedi Kullanma Suçu, Özel Belgede Sahtecilik Suçu, Resmi Evrakta Sahtecilik Suçu, Parada Sahtecilik Suçu, Mühürde Sahtecilik Suçu, İftira Suçu, Tehdit Suçu, Cebir Suçu, Şantaj Suçu, Kasten Adam Öldürme Suçu (Müebbet hapis cezası olmamalıdır.), Kasten Adam Yaralama Suçu, Taksirle Ölüme Neden Olma Suçu, Taksirle Adam Yaralama Suçu, Hakaret Suçu, Kişisel Verilerin Kaydedilmesi Suçu, Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Suçu vb.


Etiketler
Paylaşın

"Kapalı Cezaevinden Açık Cezaevine Geçiş Şartları ve Yeni Düzenleme" adlı makalenin tüm hakları yazarı Av. Arb. Eda Yıldırım İlhan'a aittir ve makale, yazarı tarafından (https://www.edayildirimilhan.av.tr) internet sitesinde yayınlanmıştır. Söz konusu bu makalenin bütünü yazarının izni olmaksızın çoğaltılamaz, Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun olarak makaleye atıf yapılmak suretiyle alıntı yapılabilir.

+90 541 332 3595