Eskişehir Avukat - Bize Ulaşın: 0541 332 35 95 - Gökmeydan Mh. Nilgün Sk. Uzun Ap. 122/10 Odunpazarı/Eskişehir

Maske Cezasına İtiraz ve Sokağa Çıkma Yasağı Cezasına İtiraz

Maske Cezasına İtiraz ve Sokağa Çıkma Yasağı Cezasına İtiraz

 

Koronavirüs Covid-19 virüsü son dönemlerde yeniden artış göstermektedir. Bu sebeple devlet tarafından getilrilen bir takım kısıtlamalar ve yükümlülükler bulunmaktadır. Bunlardan birkaçı da maske takma zorunluluğu ve sokağa çıkma kısıtlamasıdır. Bu kısıtlamaların ihlali durumunda idari para cezaları uygulanmaktadır. Söz konusu cezalara itiraz etmek gerekebilir.

 

Öncelikle Yargıtay 19. Ceza dairesi tarafından 09/11/2020 tarihinde;

"Bolu Valiliği tarafından, il umumi hıfzıssıhha meclisince 1593 sayılı Kanun'un 27. maddesi çerçevesinde alınmış olan "maske takma tedbiri/yükümlülüğü"ne dair kararın Kanun'un 28. maddesiyle verilen icra yetkisi kapsamında 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 66/1. maddesi çerçevesinde Valilik tarafından usulüne uygun şekilde ilan edilmiş olması halinde ise; bu kez de idari para cezası kararının Vali tarafından tesis edilmesi gerekirken sadece kabahat (olay) tutanağını tutmakla görevli olan idari kolluk yetkilileri tarafından tesis edilmiş olması nedeniyle ortadan kaldırılmasına ve bu hususta süresi içinde yetkili Valilik tarafından idari yaptırım işlemi uygulanması amacıyla kararın ve tutanağın ilgili idareye gönderilmesine" şeklinde karar vermiştir. 

 

Yani Yargıtay kararı da dikkate alındığında kolluk kuvvetleri Covid-19 sebebiyle maske takmayanlara ceza yazamaz. Yalnızca olaya ilişkin tutanak tutar. Ancak kolluk tarafından idari para cezası yazılması durumunda söz konusu cezaya itiraz edilmesi gerekmektedir. 

 

İdari Para Cezasına İtiraz Süresi ve İtiraz Yeri

İdari para cezalarına karşı, cezanın tebliğinden veya tefhiminden itibaren 15 gün ieçrisibde Sulh Ceza Hakimliğine başvuru yapılması gerekir. Süresi içerisinde idari para cezasına itiraz edilmediği takdirde idari para cezası kesinleşecektir. 

 

Yalnızca kolluk tarafından idari para cezası kesilmiş olduğu durumlarda değil diğer durumlarda da itiraz edilebilecektir.

 

Maske Takmama Cezası Ne Kadar?

Maske takmayanlara 22 Haziran 2020 tarihinden itibaren Umumi Hıfzısıhha Kanunu'nın 282. maddesi gereğince 900 TL idari para cezası uygulanacaktır. 

 

Sokağa Çıkma Yasağı Cezası Ne Kadar?

Sokağa çıkma yasağına uymayanlara Umumi Hıfzısıhha Kanunu'nın 282. maddesi gereğince 3.150 TL idari para cezası uygulanacaktır. 

"Maske Cezasına İtiraz ve Sokağa Çıkma Yasağı Cezasına İtiraz" adlı makalenin tüm hakları yazarı Av. Arb. Eda Yıldırım İlhan'a aittir ve makale, yazarı tarafından (https://www.edayildirimilhan.av.tr) internet sitesinde yayınlanmıştır. Söz konusu bu makalenin bütünü yazarının izni olmaksızın çoğaltılamaz, Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun olarak makaleye atıf yapılmak suretiyle alıntı yapılabilir.

+90 541 332 3595