Eskişehir Avukat - Bize Ulaşın: 0541 332 35 95 - Gökmeydan Mh. Nilgün Sk. Uzun Ap. 122/10 Odunpazarı/Eskişehir

Boşanmada Telefon Görüşme İçerikleri Geçmişe Dönük Çıkar mı?

Boşanmada Telefon Görüşme İçerikleri Geçmişe Dönük Çıkar mı?

 

    Telefon Görüşme İçerikleri Geçmişe Dönük Çıkar mı?

    Telefon şirketleri, (Vodafone, Türk Telekom, Turkcell vs. gibi) telefon konuşma kayıtlarını tutmaktadır. Ancak bu kayıtlar yalnızca kim kiminle görüşmüş, ne kadar süre konuşmuş, saat kaçta görüşmüş, kiminle saat kaçta mesajlaşmış şeklinde gelmektedir. Kişi hakkında daha önceden verilmiş bir mahkeme kararı varsa bu kişinin telefon kayıtları geçmişe dönük kayıt altına alınır ve geçmişe dönük alınabilir.

 

    Yani herhangi bir mahkeme kararı olmadan telefon konuşmalarının kaydı operatörlerde tutulmamaktadır. Ayrıca mahkeme kararı olsa dahi mahkeme kararından önceki telefon kayıtları GSM operatörleri tarafından tutulmamaktadır. Bu sebeple mahkeme kararının verildiği gün ve sonrası için telefon konuşmaları kayıt altına alınabilecektir.

    Boşanma Davasında Telefon Konuşması Delil Olur mu?

    Yukarıda ayrıntılı olarak beyan edildiği şekli ile alınmış bir mahkeme kararı olmadan yapılan telefon kayıtlarının boşanmada kullanılması mümkün değildir.

    Bunun sebebi ise Hukuk Muhakemeleri Kanunu madde 189/2 gereğince "Hukuka aykırı olarak elde edilmiş olan deliller, mahkeme tarafından bir vakıanın ispatında dikkate alınamaz." denilmesidir. Yani hukuka aykırı olarak elde edilen delil boşanma davasında ispat niteliği taşımayacaktır.

 

    Telefon Konuşmasının Kaydedilmesi Sebebiyle Ceza Alır mıyım?

    Telefon görüşmelerini gizlice kaydeden kişilerin bu kaydı savcılık dosyası, ceza dosyası ya da boşanma davası gibi hukuk davalarında kullanması mümkün değildir.

    Türk Ceza Kanunu madde 133/1 gereğince "Kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları, taraflardan herhangi birinin rızası olmaksızın bir aletle dinleyen veya bunları bir ses alma cihazı ile kaydeden kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır." denilmektedir.

    Bu hüküm sebebiyle delil olarak kullanılamamasından ziyade bir de kişilerin ceza alma ihtimalleri de olacaktır.

 

    Bir delilin boşanma davasında hükme esas alınabilmesi için delilin hukuka aykırı olarak elde edilmemiş olması gerekmektedir. Bu gibi durumlarda sorun yaşamamak ve ceza davası ile karşı karşıya kalmamak adına Eskişehir boşanma avukatı ve Eskişehir ceza avukatı ile çalışmanız faydalı olacaktır.

Etiketler
Paylaşın

"Boşanmada Telefon Görüşme İçerikleri Geçmişe Dönük Çıkar mı?" adlı makalenin tüm hakları yazarı Av. Arb. Eda Yıldırım İlhan'a aittir ve makale, yazarı tarafından (https://www.edayildirimilhan.av.tr) internet sitesinde yayınlanmıştır. Söz konusu bu makalenin bütünü yazarının izni olmaksızın çoğaltılamaz, Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun olarak makaleye atıf yapılmak suretiyle alıntı yapılabilir.

+90 541 332 3595