Eskişehir Avukat - Bize Ulaşın: 0541 332 35 95 - Gökmeydan Mh. Nilgün Sk. Uzun Ap. 122/10 Odunpazarı/Eskişehir

Kira Tespit Davası ve Kiranın Artırılması

Kira Tespit Davası ve Kiranın Artırılması

 

Kira sözleşmesinde taraflar kira bedelinin artışı hususunda bir anlaşma yapmış olabilirler. Ancak her ne kadar sözleşmede yazılı olsa da ülkemizde son dönemlerde yaşanan ekonomik gelişmeler sebebiyle kiracı ve kiralayan arasında kira bedeli konusunda tartışmalar yaşanmaktadır. Bu süreçte de kiraya veren (ev sahibi) genelde kira bedelinin tespitinde yaşanan uyuşmazlığı gidermek için dava açmak istemektedir. Türkiye’de kira hukuku ile ilgili düzenlemeler hem kiracıların hem de kiraya verenlerin haklarını korumaktadır. Yine de taraflar arasında yaşanan uyuşmazlık hiçbir şekilde gideriliyorsa kira tespit davası devreye girer.

 

Kira Tespit Davasının Şartları 

Kira tespit davası açılabilmesi için

-Taraflar arasında yazılı ya da sözlü kira sözleşmesi olmalıdır,

-Yenilenen kira döneminde kira artışının ne şekilde yapılacağına ilişkin bir hüküm bulunmamalı ya da 5 (beş) yıllık süre geçmiş olmalıdır,

-Kira bedelinin tespiti davasında davacının hukuki yararı bulunmalıdır.

 

Kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava her zaman açılabilir. Kiracıya herhangi bir ihtarname gönderilmesi zorunlu değildir. Ancak kira bedelinin yeni kira döneminde geçerli olması isteniyorsa davanın yeri kira döneminin başlangıcından en az 30 gün önce açılması, yoksa da yeni kira döneminin başlamasından en az 30 gün önce kiracıya kira bedelinin arttırılacağına ilişkin ihtarname gönderilmesi gerekmektedir.

 

Kira Tespit Davasında Arabuluculuk

Kira tespit davasında arabuluculuk zorunlu hale getirilmiş olup 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren arabuluculuğa başvurmadan açılan davalar usulden reddedilecektir. Kira tespit davasında arabuluculuk süreci için "Kira tespit ve tahliye davalarında zorunlu arabuluculuk" ile iligli yazımızı da kontrol edebilirsiniz.

 

Kira Tespit Davası Yetkili ve Görevli Mahkeme

Kira tespit davasında görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesidir. Kira tespit davasında yetkili mahkeme ise davalıın yerleşim yeri ya da sözleşmenin ifa edildiği yer mahkemesidir.

 

Son olarak; kira sözleşmesinde henüz 5 yıllık süre dolmamışsa yine de kira tespit davası açılabilir. Bu durumda hakim emsal kira bedellerini göz önünde tutarak karar veremeyecektir. 5 yıl dolmadan açılan kira tespit davasında farklı hususlara bakılır. 

 

Kira hukuku oldukça spesifik bir alan olup detaylı bilgi gerektirmektedir. Bu davalarda avukat zorunluluğu olmamakla birlikte bir kira avukatı ile işlem yapmanızı tavsiye ederiz.

"Kira Tespit Davası ve Kiranın Artırılması" adlı makalenin tüm hakları yazarı Av. Arb. Eda Yıldırım İlhan'a aittir ve makale, yazarı tarafından (https://www.edayildirimilhan.av.tr) internet sitesinde yayınlanmıştır. Söz konusu bu makalenin bütünü yazarının izni olmaksızın çoğaltılamaz, Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun olarak makaleye atıf yapılmak suretiyle alıntı yapılabilir.

+90 541 332 3595