Eskişehir Avukat - Bize Ulaşın: 0541 332 35 95 - Gökmeydan Mh. Nilgün Sk. Uzun Ap. 122/10 Odunpazarı/Eskişehir

Mirasçılık Belgesi (Veraset İlamı) Nedir? Nasıl Alınır?

Mirasçılık Belgesi (Veraset İlamı) Nedir? Nasıl Alınır?

Alacaklara veya borçlara kısacası bir malvarlığına sahip kişinin öldükten sonra malvarlığının dağıtılması ile Miras Hukuku ilgilenmektedir. 

Ölen kişinin yani murisin kendisine kimlerin mirasçı olacağı hususunu belgelendiren durumlar bu konunun ana noktasıdır. 

Mirasçıların başvurusu üzerine yasal mirasçı oldukları belirlenenlere, sulh mahkemesi veya noter tarafından mirasçılık sıfatını gösterir bir belge verilir. Yasal mirasçıların bu belgeyi isteme yerleri; miras bırakanın yerleşim yeri veya bulundukları yer sulh mahkemesi veya noterleridir. Bu mahkeme tarafından verilen ve hangi yasal mirasçının hangi oranda mirasçı olduğunu gösteren mirasçılık belgesi resmidir. Aksi ispat edilinceye kadar doğru sayılır.zorlaştırmaktadır. 

Vasiyetname veya miras sözleşmesi ile atanmış mirasçılar da mirasçılık belgesi almak için başvuruda bulunabilirler. Veraset ilamı alabilmek için mirasçı bizzat veya avukatı aracılığıyla başvuruda bulunabilir. Ancak mirasçılar arasında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan yabancı mirasçılar mevcutsa burada noterler veraset ilamı verememektedir. Sulh hukuk mahkemesi tarafından veraset ilamı verilecektir. 

Mirasçılık belgesinin alınması için tek bir mirasçının başvurusu yeterli olacaktır. Mirasçılık belgesi sulh hukuk mahkemesinden talep edilirse mahkeme genelde duruşma olmadan veraset ilamı düzenleyecektir.

Etiketler
Paylaşın

"Mirasçılık Belgesi (Veraset İlamı) Nedir? Nasıl Alınır?" adlı makalenin tüm hakları yazarı Av. Arb. Eda Yıldırım İlhan'a aittir ve makale, yazarı tarafından (https://www.edayildirimilhan.av.tr) internet sitesinde yayınlanmıştır. Söz konusu bu makalenin bütünü yazarının izni olmaksızın çoğaltılamaz, Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun olarak makaleye atıf yapılmak suretiyle alıntı yapılabilir.

+90 541 332 3595