Eskişehir Avukat - Bize Ulaşın: 0541 332 35 95 - Gökmeydan Mh. Nilgün Sk. Uzun Ap. 122/10 Odunpazarı/Eskişehir

6284 Sayılı Kanun Aile içi Koruma - Uzaklaştırma Talebi Dilekçesi

6284 Sayılı Kanun Aile içi Koruma - Uzaklaştırma Talebi Dilekçesi

 

6284 sayılı kanun yani Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun önleyici bir kanun olup uzaklaştırma ve koruma hususlarını düzenlemektedir. Bu hususta daha önce ayrıntılı olarak yazdığımız Uzaklaştırma Kararı ve Koruma Tedbiri başlıklı yazımız bulunmaktadır.

 

Uzaklaştırma Talebi Nereye Yapılır?

6284 sayılı yasaya dayanarak uzaklaştırma ve koruma kararı almak isteyen kişilerin yapabilecekleri birkaç seçenek bulunmaktadır.  Kolluktan talepte bulunarak uzaklaştırma ve koruma kararı almak, hakim kararı ile uzaklaştırma ve koruma kararı almak bu seçenekler arasındadır.

 

Bu yazımızda, koruma ve uzaklaştırma kararı talep etmek isteyen mağdurların dilekçelerinde dikkat etmesi gereken bazı durumları açıklamaya çalışacağız.

 

Uzaklaştırma Talebi Dilekçesi

Öncelikle dilekçenin ilk kısmında şiddete uğrayan ya da uğrama tehlikesi içinde olan kişinin yaşadığı olaylar, şiddet uygulanıyorsa şiddeti uygulayanla mağdur arasındaki kişisel ilişki (sevgiliniz, kocanız vs.), başına gelenler, ne süredir ve ne sıklıkla rahatsız edildiği, hangi nedenle koruma tedbiri talebinde bulunduğu, şiddete uğruyorsa bunun türünü, eğer şiddet görme tehlikesi nedeniyle bir talepte bulunuyorsa başına gelmesinden korktuğu durumu anlatmalıdır. Yani somut olay burada izah edilmelidir.

 

Sonrasında ise şikayet edilen kişi tarafından icra edilen ya da icra edilme tehlikesi bulunan hareketler, engellenmediği takdirde yaşanabilecek olaylar ve mağdurun bu sebeple yaşadığı korku anlatılmalıdır. 6284 Sayılı Yasa’dan yararlanmak için delil ve belge aranmaması esastır. Ancak yine de maruz kalınan şiddet nedeni ile ilgili herhangi bir delil varsa, onları da dosyanın içine eklemek faydalı olacaktır. Örneğin darp raporu, psikolojik destek aldığınıza ilişkin kayıtlar, telefon mesajı…

 

Son olarak ise mağdur gerek kendisi gerekse kendisiyle beraber aynı konutta yaşadığı kişilerin güvenliğinin sağlanması için 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un tanıdığı yetki ve sağladığı olanaklar çerçevesinde, gerekli koruma tedbirlerinin alınarak uygulanmasına karar verilmesini istemelidir.

 

Tüm bu kararlara rağmen şikayet edilen kişi bu kararlara uymuyorsa mağdur bu durumu derhal kolluğa, aile mahkemesine ya da savcılığa bildirerek şikayet edilen kişinin tazyik hapsi almasını talep edebilecektir. Bu süreçte bir avukata, boşanma avukatına danışarak işlem yapmak daha sağlıklı olacaktır.

Etiketler
Paylaşın

"6284 Sayılı Kanun Aile içi Koruma - Uzaklaştırma Talebi Dilekçesi" adlı makalenin tüm hakları yazarı Av. Arb. Eda Yıldırım İlhan'a aittir ve makale, yazarı tarafından (https://www.edayildirimilhan.av.tr) internet sitesinde yayınlanmıştır. Söz konusu bu makalenin bütünü yazarının izni olmaksızın çoğaltılamaz, Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun olarak makaleye atıf yapılmak suretiyle alıntı yapılabilir.

+90 541 332 3595